>
شمال غربیترین استان جمهوری اسلامی ایران یعنی آذربایجانغربی بین 35 درجه و 58 دقیقه تا 39 درجه و 46 دقیقه عرض شمالی و 44 درجه و 3 دقیقه تا 47 درجه و 23 دقیقه طول شرقی قرار دارد و دارای آبوهوای معتدل، نیمهخشک و نیمه مرطوب کوهستانی تحت تأثیر جریانهاى مرطوب اقیانوس اطلس و مدیترانه میباشد. این استان بدون احتساب مساحت دریاچه ارومیه، با 37411 کیلومترمربع وسعت، بیش از 3 میلیون نفر را در خود جایداده است.
آذربایجانغربی با 3 کشور خارجی آذربایجان، ترکیه و عراق مرز مشترک آبی و خاکی دارد و از طرفی در همجواری کشور چهارم یعنی ارمنستان بافاصله اندک 15 کیلومتری قرارگرفته است و از این منظر منحصربهفردترین استان ایران است. بهطوریکه با 3/2 درصد از خاک کشور، حدود 16 درصد از مرزهای خشکی ایران با کشورهای همسایه را به خود اختصاص داده است.
این استان چشمنواز، با پشتوانه عظیم و دیرین تاریخی و مردمانی از ادیان، مذاهب و قومیتهای مختلف اعم از شیعه، سنی، ترک، کرد، آشوری و ارمنی بهعنوان نماد همدلی و همزیستی مسالمتآمیز در جهان، بر اساس آخرین تقسیمات کشوری در سال 94، 17 شهرستان، 40 بخش، 43 شهر و 4485 آبادی دارد.
استان آذربایجانشرقی، زنجان و کردستان همسایگان داخلی آذربایجانغربی هستند.
بیش از 150 هزار دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی استان مشغول به تحصیل هستند که شمار قابل توجهی از این تعداد در مقطع دکتری و کارشناسی ارشد تحصیل میکنند. دانشگاه ارومیه یکی از دانشگاههای قدیمی و جامع کشور میباشد. دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیز یکی از بزرگترین دانشگاههای علوم پزشکی در غرب کشور میباشد که میتواند با توجه به استعداد گردشگری و جذب مسافران خارجی، نقش بسزایی در توسعه گردشگری سلامت ایفا کند.
به دلیل وجود مبادی متعدد ورودی و خروجی، 7 بازارچه مرزی شامل بازارچه مرزی ساریسو واقع درشهرستان ماکو، بازارچه مرزی سرو واقع در شهرستان ارومیه ، بازارچه مرزی صنم بلاغی واقع در شهرستان پلدشت، بازارچه مرزی تمرچین واقع در شهرستان پیرانشهر، بازارچه مرزی رازی واقع در شهرستان خوی، بازارچه مرزی کیله واقع درشهرستان سردشت و بازارچه مرزی کوزه رش واقع در شهرستان سلماس، 9 گمرکات شامل بازرگان، ارومیه، خوی، سرو، مهاباد، پیرانشهر، سردشت، رازی و پلدشت، حلقه اتصال آسیا به اروپا در مسیر جاده ابریشم، خروجی راهآهن ایران به ترکیه، قرار گرفتن در خروجی مسیر لوله گاز ایران به اروپا و امکان ترانزیت نفت و گاز، آذربایجانغربی در نگاه کارشناسان اقتصاد و توسعه، کریدور شرق به غرب شناخته میشوند و به سبب دارا بودن زمینههای فراوان تجارت و بازرگانی مزیتهای بسیار خوبی برای سرمایهگذاری دارد.
منطقه آزاد تجاری - صنعتی ماکو، یکی از معدود مناطق آزاد کشور در جوار مرز ترکیه در شمال استان، از دیگر زمینههای بالقوه اقتصادی استان است که با تسهیلات، مشوقها و امکانات فراوان شامل فرودگاه بینالمللی، معافیتهای مالیاتی، تسهیلات گمرکی و دیگر مزیتهای اقتصادی با ظرفیتهای قانونی مصوب، امکان سرمایهگذاری سودآور را در استان آذربایجانغربی فراهم نموده است. منطقه ویژه اقتصادی سلماس نیز با توجه به نزدیکی به فرودگاههای خوی و ارومیه، قرار گرفتن در جوار مرزهای جلفا، بازرگان، رازی و سرو در کنار همسایگی دو شهرستان تبریز و ارومیه موجب شده است یکی از قطبهای مهم اقتصادی این استان محسوب شود.
برای مشاهده پتانسیلها و توانمندیهای هر یک از شهرستان ها بر رو نام شهرستان کلیک نمایید.
اشنویه